2012. március 25., vasárnap

Raccsol a gyermekem


Raccsol a gyermekem – fordulnak hozzám a szülők tanácsot kérve.
-Mi is a raccsolás?
Az r hang hibás ejtését nevezik így a köznyelvben. Szakmailag ezt a beszédhibát is artikulációs hibának hívjuk.
- Mi idézi elő?
Az r hang képzése nem könnyű mozdulatsor. A nyelv felemelkedik a felső metszőfogak mögé, a hegye pedig pereg a képzés közben. A nyelvizmok szerepe meghatározó. A gyerekek mozgása születéstől kezdve egyre ügyesebbé, finomabbá válik. Ez a nyelvizmokra, artikulációs izmokra is igaz. Tehát teljesen normális, ha egy 2-4 éves j vagy l hangot ejt r helyett. Ezt nevezzük élettani artikulációs hibának.
Ha a gyermek elmúlt 5 éves és nincs más beszédhibája (csak az r), általában a logopédus csak az iskolakezdést megelőző óvodai éven ossza be terápiára. Ha társul hozzá még néhány rosszul képzett hang pl. sz,z,c,s,zs,cs akkor is ugyan ez a helyzet. Tehát, ha a gyermek elmúlt 5 éves elvárjuk, hogy helyesen ejtse a hangokat, ha ez nem történik meg, funkcionális artikulációs zavarról beszélünk.
A LOGOPÉDUS CSAK A FUNKCIONÁLIS ARTIKULÁCIÓS HIBÁT JAVÍTJA AZ ÉLETTANIT NEM.
Annak a gyermeknek, akinek születésekor oxigénhiányos állapot lépett fel, mozgása késve indult, kimaradtak mozgásformák (pl. kúszás), megkésett beszédfejlődése volt- valószínűleg 10 hangnál többet ejt hibásan - terápiája is előbb indul, mint nagycsoport.
Uvuláris r hang keletkezik, ha nem a nyelv perdül be, hanem a nyelvcsap. Ez a franciásnak mondott, torokban képzett hang a magyar nyelvben beszédhibának minősül. Mellesleg nem kellemes hallgatni. Sajnos a beszéd tartalma helyett erre a furcsa hangra figyelünk, így elvész az információközlés.
Organikus oknak nevezzük a lenőtt nyelvféket. Sokszor már születés után felvágják, mert akár a szopást is nehezítheti, de előfordul, hogy ismét vágni kell vagy csak később veszik észre. A nyelvfék akkor válik láthatóvá (nézzük meg a sajátunkat tükörben), ha a nyelvünket felemeljük a felső, középső fogak mögé vagy az egész nyelvet felszívjuk a szájpadláshoz (ez a felszívás történik akkor is, amikor csettintünk – próbálják ki ezt is). Akinek lenőtt nyelvféke van, nem igazán tud csettinteni. A nyelvfék – fehéres színű hártya –akadályozza a nyelv felemelkedését, így az r hang ejtése lehetetlenné válik.
A gyermekorvos egy pillanat alatt felvághatja – nem okoz fájdalmat.
-Hány éves korig természetes, ha egy gyermek „raccsol”?
Ahogy a fentiekben is leírtam, a szülő akkor forduljon szakemberhez, ha a gyermek elmúlt 5 éves, mozgásfejlődését késeinek ítéli meg, a gyermek nem szívesen mozog (nem szeret futni, ugrálni, lépcsőzni, biciklizni, rajzolni, stb). Valószínűleg funkcionális artikulációs hiba áll fenn, a nyelv mozgásügyetlenségéből adódóan.
Ha a nyelvféket felvágták, akkor is általában szükséges utána egy kis logopédiai munka.
Az akadályozott beszédfejlődés általában hamar kiderül. A védőnő, az óvónő látja ennek a jeleit (nyelvtanilag is rosszul fejezi ki magát az artikulációs hibák mellett a gyermek.)
-A szülő egyedül ki tudja javítani az r hang hibás képzését?
Határozottan NEM!
Nem létezik olyan mondóka, amivel a szülő egyedül-szakember segítsége nélkül javítani tudja. Csak rosszabbodhat a beszédhiba!!!
A gyerekek többsége szeretne megfelelni a szülők elvárásainak. Ha a beszédhibás gyermek r hang helyett j vagy l hangot ejt és arra kérjük , hogy mondja utánunk pl. a Répa, retek, mogyorót – az erőlködésének könnyen az lehet a vége, hogy nem a nyelvhegy perdül be, hanem a hátul lelógó nyelvcsap és/vagy lágyszájpad. Ezt a csúnya, hátul, torokban kialakuló hörgésre hasonlító hangot a logopédus sokkal lassabban és nehezebben tudja javítani, mint az előtte meglévő j vagy l hangot.
A terápiának megvan a lépcsőzetes módszertana. A könnyebb feladatoktól haladunk a nehezebbek felé. Először az artikulációs izmokat, a nyelvet tornáztatjuk. Élesítjük a hallásfigyelmet. Ha már jól emelkedik a nyelv különböző gyakorlatokkal, technikákkal bepörgetjük, stb. A mondókák csak a terápia vége felé jöhetnek mikor a nyelv elég ügyes és a kedves versikékre figyelve is emelkedik, pereg – bárhol is legyen az r hang a szóban.
Akkora öröm egy kisgyermek beszédét javítani, látni, hogy a siker mennyire boldoggá teszi. A szakember szívesen segít, felesleges elrontani azt, ami javítható.
A logopédus a szülő segítségével tisztán ejtett, helyes hangokat tud varázsolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése